Gazeta Podatkowa nr 74 (1949) z dnia 15.09.2022
Karty na posiłki dla pracowników a składki ZUS
Nasza spółka zamierza wprowadzić karty na posiłki dla chętnych pracowników, zasilane co miesiąc określoną kwotą. Czy wartość takiej karty będzie podlegała oskładkowaniu?
Wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu nie podlega składkom ZUS do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie 300 zł. Tak wynika z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia MPiPS w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 2017 r. poz. 1949 ze zm.), zwanego rozporządzeniem składkowym. Przepis ten nie zastrzega, aby dla celów zwolnienia ze składek ZUS świadczenie to zostało uregulowane w przepisach zakładowych. Jednak można go zastosować tylko wtedy, gdy łącznie spełnione są określone warunki (patrz ramka).
W treści § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego nie zostały wymienione formy zapewnienia pracownikom posiłków. Dlatego można sądzić, że dopuszcza się tutaj każdą formę ich finansowania, np. mogą to być karty na posiłki. Wartość takich kart będzie zwolniona ze składek ZUS na podstawie tego przepisu, ale tylko wtedy, gdy będą one uprawniały pracowników do otrzymania wyłącznie dań gotowych do spożycia. Gdyby jednak takie karty uprawniały do otrzymania również produktów spożywczych, to wartość kart pracodawca powinien oskładkować. Oddział ZUS w Lublinie w interpretacji z dnia 1 grudnia 2020 r., znak: WPI/200000/43/833/2020, wyjaśnił, że wyłączeniu z podstawy wymiaru składek wynikającemu z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego podlega wyłącznie wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikowi do spożycia, które znajdują się w stanie nadającym się do tego celu (spożycia) w miejscu i czasie pracy u zainteresowanego pracodawcy (wnioskodawcy). Tych wymagań nie spełniają np. bony żywnościowe (analogicznie jest z kartami na posiłki), które miałyby być przyznawane wszystkim pracownikom do zrealizowania we wskazanych im licznych punktach gastronomicznych lub sieciach (jednostkach) handlowych, oferujących w zamian rozmaite produkty.
Warunki zwolnienia ze składek ZUS wartości posiłków udostępnianych przez pracodawcę dobrowolnie:
|
www.RozliczenieWynagrodzenia.pl - Składki ZUS:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.SkladkaZUS.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
GOFIN PODPOWIADA
Kompleksowe opracowania tematyczne
DRUKI
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
|